Muzee din Jimbolia
Poate nu ai auzit până acum, dar Jimbolia este orașul celor șase muzee. E drept că nu-s toate muzee, dar și casele memoriale sunt spații păstrătoare ale identității. N-or fi ele de mari dimensiuni dar, dacă vrei să le cuprinzi pe toate, ai nevoie de o zi în care să fii pregătit să absorbi informații savuroase.
Muzeele se pot vizita doar în urma unei programări!
Muzeul Presei
„Sever Bocu”
Muzeul Presei „Sever Bocu” este un loc periculos. Crime, fenomene extreme, războaie, lupte, ură, minciuni politice, propagandă. Dar nu te teme! Avem grijă de tine! Cele descrise mai sus sunt închise în filele ziarelor din colecția muzeului, iar tu, cel de azi, poți privi cu detașare înspre ele. Însă muzeul nu e periculos doar din acest punct de vedere. El este caracterizat de o șiretenie ludică și îi place să fure timpul celor care îi trec pragul. Poți vedea aici zeci de mii de ziare și reviste din prima jumătate a anilor 1800 și până în prezent. Vino să trăiești periculos alături de noi!
Ajutor! Suntem captivi în picturile lui Stefan Jäger! Haide în curtea cu păsări și îndură-te de noi, dă-ne o mână de boabe! Dar haide și în pastelurile în care stăm noi, șvabii de altădată, și dă-ne binețe! Nimic din ceea ce pictează Stefan Jäger nu este ireal. Acuarele, pasteluri, schițe - toate se conturează într-o armonie captivantă! Cu toată seninătatea cuprinsă în picturi, privitorul nu poate să nu se scufunde, măcar până la glezne, în nostalgia vremurilor apuse. Obiectele vechi ce însoțesc tablourile pictorului șvab sunt martore ale scurgerii timpului. Povestea fiecăruia realizează un arc peste timp!
Muzeul Căilor Ferate
Orient Expressul de Jimbolia te așteaptă pe linia 1. Îmbarcă-te într-o călătorie în care vei lua urma evenimentelor istorice și a personalităților care s-au perindat pe calea ferată ce odinioară lega Timișoara de Viena. Fii pregătit cu multă curiozitate și antrenează-ți ochii pentru a rezista detaliilor deportărilor. Nu-ți face probleme pentru eventualele deraieri… Avem o macara cu aburi care poate rezolva treaba!
Muzeul Stefan Jäger
Cum poți să funcționezi în regim voluntar de peste 145 de ani? Răspunsul la această întrebare îl vei afla vizitând Muzeul Pompierilor „Sfântul Florian”. Focul curiozității îți va fi stins de obiectele pe care le vei vedea, de poveștile pe care le vei asculta și de echipamentele moderne. Familii nobiliare, coruri și fanfare, conducători ale căror priviri curmau orice incendiu - toate acestea, dar și altele, te vor întâmpina în spațiul remizei de pompieri voluntari.
Muzeul Pompierilor „Sfântul Florian”
Casa Memorială
„Dr. Karl Diel”
Dacă îți place să operezi cu senzațiile tari, Casa Memorială „Dr. Karl Diel” îți poate hrăni această stare. Instrumentarul medical pe care îl vei vedea aici îți va oferi o imagine asupra medicinei din Banatul începutului de secol XX, dar acest spațiu este mai mult de atât. Este o frântură a vieții unei familii, reprezintă o doză a atmosferei de odinioară, o dovadă a multiculturalității și interetnicității. Haide să faci o plimbare printre ținute alese, să înțelegi cum era conturată societatea în trecut și, bineînțeles, să descoperi personalitatea acestui ilustru medic al Jimboliei.
Dacă îți dorești să stai la o șuetă cu trecutul, Casa Memorială „Petre Stoica” e locul în care trebuie să ajungi. Aici te vei pierde printre cărți ale căror file încă sunt impregnate cu amprentele poetului. Vei descoperi o lume a cărții, a feluritelor colecții, a unor evenimente neatârnate în timp. Aici vei putea urma harta pereților igrasioși pe care scriitorul a desenat-o de-a lungul șederii sale la Jimbolia. Casa Memorială „Petre Stoica” este spațiul unde urmele pașilor scriitorului încă se mai văd.