top of page
centru jimbolia

Cultură și diversitate

Turul drept e plimbarea de pe strada Republicii care îți va oferi numeroase ocazii de a-ți afișa zâmbetul pe chip. Dar cum realitățile au mai fost și sumbre, vei păși și în istoria evenimentelor întunecate. Dar nu îți fie teamă! Sunt atât de mulți nobili gata să te salveze, sunt meșteșugarii care-s pregătiți să-ți meșteșugească un surâs, sunt vocile certurilor dintre asociații fabricii de țiglă, sunt oaspeții hotelurilor de odinioară și câte nu mai sunt! Mai jos găsești informații despre câteva dintre cele cu care te întâlnești în această perindare! Mai sunt multe de aflat! Vii cu noi în turul drept?

BISERICI

Strada Republicii este străjuită de trei lăcașe de cult. Cea mai veche dintre ele, martorul devenirii localității, este Biserica Romano-Catolică „Sfântul Vendelin”, care datează din 1766. Capela „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a fost sfințită în 1901, fiind un spațiu dedicat credincioșilor greco-catolici. Biserica Ortodoxă „Buna Vestire” a fost sfințită în anul 1942. Toate acestea vorbesc despre multiculturalitatea orașului.

Statuia Sfântul Florian Jimbolia

Statuia Sfântului Florian

E firesc să te întrebi care-i faza cu statuia aia din centrul localității, ce are rol și de sens giratoriu. Adevărul este că toată lumea (din Jimbolia) se învârte în jurul statuii Sfântului Florian. Hai și tu pentru a afla adevăratele detalii cu privire la aceasta!

Conacul Csekonics Primăria Jimbolia

Conacul Csekonics

De vrei să te întâlnești cu o familie nobiliară ce a avut mulți membri iluștri, atunci trebuie să faci un popas la acest castel de iarnă. Conacul Csekonics, așa cum i se mai spune, adăpostește o mulțime de povești legate de familia nobiliară cu același nume.

MONUMENTE

Pornind de la monumente, povești fascinante îți vor presăra calea pe strada Republicii. Monumentul celor șapte eroi antifasciști, Obeliscul Revoluției Pașoptiste, Monumentul eroilor și piatra ce marchează 250 de ani de la colonizare dezvăluie informații prețioase despre înaintași.

Statuie Karl Diel Jimbolia

Statuia Doctorului Karl Diel

Doctorul Karl Diel este o personalitate importantă a Jimboliei, dovadă a respectului și aprecierii locuitorilor fiind și statuia acestuia. Monumentul istoric de categorie B este realizat din bronz și are o înălțime de 3,25 metri.

BUSTURI

Multiculturalitatea localității este reflectată și prin intermediul aleii muzicienilor și celei a scriitorilor. Aici poți asculta muzică printre busturile lui Emmerich Bartzer, Béla Bartok și George Enescu și poți lectura scrierile lui Peter Jung, Petőfi Sándor și Mihai Eminescu.

Gara

gara jimbolia

Tocmai ai coborât trenul Orient Express și ai pășit pe peronul gării din Jimbolia. Alături de tine, de-a lungul timpului, multe personalități au trecut prin această stație de cale ferată. Rămâi câteva clipe aici pentru a descoperi informații despre evenimentele și vizitele cele mai neașteptate!

Casa de Cultură a Orașului Jimbolia

casa de cultura jimbolia

Casa de Cultură a Orașului Jimbolia este locul în care trebuie să fii pregătit atunci când intri. Aici cultura e precum o pânză densă de păianjen și e neapărat să treci prin ea ca să o înțelegi. Te vei întâlni cu povești despre deportări, despre cum a funcționat pe post de închisoare și despre cum, în prezent, contribuie la întărirea identității locale.

Palate

palatul szimberger jimbolia

Strada Republicii e plină de construcții pe care merită să îți oprești privirea măcar câteva secunde. Vei descoperi palate realizate în diferite stiluri arhitecturale - clasicist ori art nouveau. Dar în spatele acestor elemente ce-ți bucură ochii sunt povești de pus în rama amintirilor.

Casa Șvăbească

casa svabeasca jimbolia

Casa Șvăbească, monument istoric de interes local, reprezintă unul dintre prototipurile locuințelor pe care localnicii de odinioară le construiau. Inscripția de pe fațada cu elemente baroce indică anul 1833, fapt ce o pune alături de cele mai vechi case care încă există în Banat.

bottom of page